AvH hanteert steeds een langetermijnvisie waarbij ESG deel uitmaakt van haar investeringsfilosofie ‘Your partner for sustainable growth’.
test
Materialiteitsanalyse
In 2019 voerde AvH een analyse uit om haar materiële ESG-risico’s en -opportuniteiten te bepalen. Uit de materialiteitsmatrix bleek dat 4 thema’s zowel een hoge impact op de activiteit hebben als hoog scoren bij de stakeholders.
- Verantwoord aandeelhouderschap: interactie met de deelnemingen om de ESG-impact te verhogen
- Bedrijfsethiek: naleven van de toepasselijke wet- en regelgeving (met inbegrip van het wettelijk kader inzake corruptiebestrijding), interne richtlijnen, groepswaarden zoals mensenrechten, integriteit, partnership, teamwork, onafhankelijkheid, ondernemerschap, duurzaamheid en een langetermijnvisie
- Deugdelijk bestuur: een georganiseerde sturing en opvolging van de gevoerde strategie
- Solvabiliteit en langetermijnrentabiliteit: focus op financieel duurzame bedrijfsmodellen met aangepaste balansstructuren
Principles for responsible investment
Om de ESG-aspecten in haar relaties met de deelnemingen procesmatig te ondersteunen, heeft AvH de intentie vanaf 2020 de Principles for Responsible Investment (UN PRI), het raamwerk van de Verenigde Naties dat werkt aan een duurzamer financieel systeem, te implementeren. Ze heeft er zich bij de opstelling van dit jaarverslag over boekjaar 2019 ook reeds door laten inspireren.
AvH als investeringsmaatschappij
De bedrijfswaarden die AvH sinds haar ontstaan in 1876 hoog in het vaandel voert, zijn langetermijnvisie, ondernemingszin, integriteit, partnership, duurzaamheid, respect, onafhankelijkheid en teamwork. Hierbij staat duurzame groei voorop, met aandacht voor een sterke competitieve positie en rentabiliteit op lange termijn. AvH positioneert zich dan ook als een duurzame investeerder.
AvH als verantwoord aandeelhouder
AvH beschouwt haar rol als verantwoord aandeelhouder als één van haar belangrijkste hefbomen in het kader van haar ESG-beleid. Dit sluit aan bij de doelstellingen van SDG 16 die toezien op goed bestuur.
AvH heeft haar portefeuille van deelnemingen geanalyseerd op basis van diverse parameters die op een potentieel materiële ESG-impact voor AvH kunnen wijzen. Voorbeelden hiervan zijn de relatieve investeringswaarde in verhouding tot alle activa die AvH beheert, het al dan niet beursgenoteerd zijn, of een bijzondere aandacht van stakeholders voor een bepaalde problematiek of bedrijf. Op basis van deze analyse worden DEME, CFE, Delen Private Bank, Bank J.Van Breda & C° en SIPEF als materieel voor AvH beschouwd.
Gemeenschap en cultuur
Ackermans & van Haaren steunt wetenschappelijke en socioculturele projecten, die in het ideale geval een band met de Antwerpse regio hebben. Als het zinvol en mogelijk is, streeft AvH naar een relatie op lange termijn met de partners. Duurzaamheid en samenwerking zitten immers sterk verweven in het DNA van de groep!
Als gediversifieerde investeringsmaatschappij hanteert AvH een bedrijfsmodel van duurzame groei, zoals geïllustreerd in haar baseline ‘Your partner for sustainable growth’.
Als verantwoordelijke investeerder focust AvH op een gestructureerde manier op ESG. Duurzaamheid wordt systematisch als investeringscriterium gehanteerd. Vooruitgang bij haar participaties wordt gemeten via kern-KPIs. Verder is AvH formeel lid van het UN PRI initiatief en worden de principes van UN PRI inzake verantwoordelijk investeren toegepast.
Een van de belangrijkste prioriteiten van AvH is het beschikken over het juiste beleid en de juiste processen voor ESG relevante aspecten. Alle belangrijke indicatoren in dit opzicht zijn in 2023 gestegen: 99% van de investeringsportefeuille (uitgedrukt als percentage van het geconsolideerd eigen vermogen) heeft een corporate governance charter, 94% een relevant ESG-beleid, 85% een passende innovatiestrategie en 97% een integriteitsbeleid.
Met de steun van AvH definiëren en herbeoordelen de groepsmaatschappijen actief hun doelstellingen die in dit beleid zijn opgenomen, met een focus op de materiële ESG-onderwerpen die gekoppeld zijn aan hun bedrijfsstrategie. AvH blijft de evolutie van de CO2-voetafdruk van haar groepsmaatschappijen monitoren en heeft de ambitie om tegen 2025 80% van haar investeringsportefeuille te voorzien van een CO2-reductieplan tegen 2030.
De groepsmaatschappijen bleven investeren in milieu-initiatieven zoals hernieuwbare energie, duurzame gebouwen of landbouw. Deze inspanningen zijn technisch uitdagend en kostbaar, maar leiden tot een innovatiever en duurzamer productaanbod. De sterke alignering van AvH aan de EU-taxonomie.